Norge har lange tradisjoner for å legge til rette for frivillige organisasjoner i offentlig tjenesteproduksjon. Det gjelder særlig velferdstjenester overfor svakerestilte grupper. Ideas2evidence har i mange år viet oppmerksomhet til grenseflaten mellom frivilligheten og det offentlige, og vi har evaluert en rekke avtaler og tilskuddsordninger.
Frivillig sektor gjør en stor innsats for integrering av innvandrere. For å fortsette og styrke innsatsen for integrering av innvandrere, har frivilligheten behov for ulike typer kompetanse og samarbeid. Dette undersøkte vi i en rapport i 2022, som en del av arbeidet med å finne ut av hvordan ulike typer kompetansesentre og kompetansemiljø kan dekke disse behovene. Utredningen peker på at dagens kompetansemiljøer i kommune, fylke og hos ulike nasjonale myndigheter og organisasjoner kan dekke behovene, men det må tas grep for å gjøre kompetansen tilgjengelig. Et slik grep er samarbeidsavtalene mellom IMDi og ulike landsomfattende frivillige organisasjoner, som vi tidligere har evaluert.
Tilskudd er et viktig virkemiddel og en viktig støtte for frivillig virksomhet. Vi har blant annet
- gjennomgått IMDis tilskuddsordninger til frivillig organisasjoner på integreringsfeltet.
- evaluert tilskuddsordningen Inkludering i idrettslag, som støtter idrettslag i utvalgte byer og kommuner som møter spesielle problemer med å rekruttere barn og unge med innvandrerbakgrunn og fra familier med lav betalingsevne.
- evaluert tilskuddsordningen Frivillig arbeid mot fattigdom og sosial ekskludering.