ideas2evidence har gjennomført en utredning av politiske styringsformer på oppdrag fra Nordland fylkeskommune. Rapporten fra prosjektet skal være en del av kunnskapsgrunnlaget for en votering over å gjeninnføre formanskapsmodellen i fylkeskommunen.
Målet med utredningen var å beskrive likheter og forskjeller mellom de to styringsformene, og hvilke handlingsrom de to modellene gir for politikk og administrasjon. I tillegg skulle utredningen identifisere politiske, administrative og økonomiske konsekvenser av en eventuell gjeninnføring av formannskapsmodellen i Nordland fylkeskommune. Det har ikke vært en del av oppdraget å komme med en anbefaling om valg av styringsform, men å foreslå tiltak som kan gjennomføres for å forbedre de to modellene og redusere ulempene de eventuelt medfører.
Utredningen er basert på en kunnskapsoppsummering, intervjuer med politikere og administrativt ansatte i Nordland, Akershus, Innlandet, Trøndelag og Troms og dokumentasjon om organisering og utgifter til administrasjon og politisk styring i fylkeskommunene.
Formannskapsmodellen er basert på:
- en idé om samarbeid og konsensus på tvers av politiske skillelinjer,
- at mindretallet tas med i de politiske beslutningsprosessene, og
- at det er fylkeskommunedirektøren som innstiller saker til politisk behandling.
Den parlamentariske modellen er basert på:
- en idé om konkurranse mellom forskjellige interesser langs politiske skillelinjer,
- at mindretallet fungerer som opposisjon mot et styringsdyktig flertall i posisjon, og
- at det er fylkesråden, som øverste ansvarlig for fylkesrådsavdelingen, som innstiller saker til politisk behandling.
For at den valgte styringsmodellen skal kunne fungere slik den er tenkt, er det en forutsetning at de som skal arbeide innenfor modellen på politisk og administrativ side, kjenner godt til hva modellen går ut på. Delegasjonsregelverk må trekke opp alle nødvendige ansvarslinjer, og den daglige politiske debatten må bidra til å belyse disse. Viktige stikkord for hvordan den valgte modellen fungerer, er opplæring, rolleforståelse og politisk kultur.
Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med professor Jan Erik Grindheim ved Universitet i Sørøst-Norge.